Click Follow to follow my blog

Join me to get Extra Discount

SeniFoto on Facebook

nota kaki

ringankan jemari anda menekan iklan di bawah tu yer- terima kasih...

Popular Posts

ada Ke Patot

petikan berita harian 11 jun 2009
kali nie berita panas lagi pasal system pendidikan kat Malaya nie.
imbas kembali awal taun 200o(open test)
seingat2 padlah dulu kPm nak jadikan Spm nie 60/40.
science 60..sastera 40..berjayakah system ini?
rasanya tak kot....takkan budak2 yang dah sedia 'slow' tu nak amik bio,fizik,kimia dan admath sedangkan mata pelajaran basic pon dah fail..inikan nak amik kos yang lg advans
(akibatnya, ramai la pelajar yang melingkup dlm Spm nya)
perkara yang harus budak2 tu amik adalah mengikuti aliran sastera..dah sah2 diorang ble lulus masuk U..tak pon kurang2 ble masuk Form 6.
.
.
kemudia PpSmi..ini pon sama..tak ketahuan jadinya...Duit Dah beratus JuTa dah HAbiS..beli itu..beli ini...komputer,laptop dan bagai2 lagi..alik2..apa pon tarak..cikgu pon kadang2 jer yang guna komputer ngan LCD tu...yang rosak tu pon bukan sebab digunakan..tp rosak sebab tak digunakan!rugi2..pastu pembahagian pulak tak adil..kenapa pelajar melayu wajib amik 100% BI..kaum lain ble pulak guna bahasa ibunda mereka..(adilkah begitu?)
takkan nak tengok org melayu usung keranda lg kot?(akta 147)
.
.
lepas tu...
tukar Modul baru-yang nie insyallah akan dilaksanakan Taun depan..mmg patot pon.system kbsr/kbsm yang ada sekrang nie pon dah lama..mmg patut tukar yang baru..
yang nagatif:cikgu akan kembali pening seperti mana permulaan KBsR/KBSm dulu...buku teks comferm kena tukar yang baru sebab hampir 100% buku tu ikut kaedah KBSr/KBSm...
ha..kan guna Duit lagi!
.
.
ada lagi...
berita beberapa hari lepas...Tak LULUS BI tak dapa sijil SPM.
korang sokong tak benda nie...
.
.
dan terakhir..
(rujuk gambar)
mata pelajaran Spm akan dihadkan kepada 10 mata pelajaran sahaja...
kenapa harus jadi begini...
dengan  kata lain,budak2 yang amik SPM tu kena btol2 score ngan apa yang telah diorang pilih..
contoh pelajar science:6 mata pelajaran major(wajib ambil)
4 mata pelajaran minor( fizik,bio,kimia dan admath)
klu diorang gagal salah satu mata pelajaran tu..maka  peluang peratus untuk diorang masuk U@metrik akan berkurang...
lain pula dengan yang sekrang...budak2 ble amik mata pelajaran tambahan...
contoh pelajar science: 6 mata pelajaran major(wajib ambil)
4 minor(sekolah tentukan)bio,fizik,kimia,admath
lain2 tu sebagai backup masa depan..prinsip akaun,lukisan kejuruteraan,sastera dll.
secara tak langsung...jika diorang gagal mata pelajar yang minor tu..diorang ble backup ngan mata pelajaran tambahan yang diorang ambil tu...
kesimpulannya:peratusan untuk diorang masuk U@matrik/kolej akan lebih cerah...
perh.....mcm tulis esay(btol ka eja cam nie) la pulak..panjang2..sejam nak tulis ntree nie..
tulis2 padam...yer la..takot oooo..silap cakap nnt,mau kena buang kerja...
telajak perahu boleh diundur..telajak kata?
sekian saja..pandangan kalian dialu-alukan...'nak kutuk bagai pon tak kesah'?
p/s:berkeceramuk sket ayat Ntree nie..im Blur ok!

34 follower here!:

ciK jUkoGYu said...

xlulus bi x dpt sijil spm?
hampeh nyer...kalo xlulus bm oke r...xpon xlulus agame ker..(ikut agame masing2 la kan..)

p/s:dr dolu lg aku nyampah ngan menda2 cam neh..nk salahkan sape?hmmm...errrkkk..tetibe lak..
"im sori.."

Fadhlah said...

hahaha..susah nak rungkai misteri niekan?

faRahFatiHah said...

hmmm tak berani nak komen...tkut ooo ni isu sensitif ni huhuhu

faRahFatiHah said...

hmmm tak berani nak komen...tkut ooo ni isu sensitif ni huhuhu

Fadhlah said...

ala..komen jerk..bukan kena saman pon...lain la klu blog nie blog politik...tak pon guna jerk anymoust tu...

yattt said...

ingat zaman dulu2 dah ok..support ngan ko-k..budak skang otak pandai..tp sayang tak nampak talent apa langsung..kalu pandai suma pandai..tp compete academic ngan ko-k baru tau pandai tak sebenarnya..

Fadhlah said...

oh...sangat setuju ngan kata2 YAT itu

...Te-are... said...

for me, isu wajib lulus BI dlm SPM x boleh dilaksanakan skrg... mmg BI sgt penting, if tgk senario skrg, penggunaan BI olh pljr luar bdr masih di thp lemah... so, perlu di lihat penguasaan BI oleh semua pljr terlebih dahulu rather than trus mewajibkn dlm SPM... lg 1, ttg maksimum subjek SPM (10) tu saya amat bersetuju dgn pendapat mr fadhlah

Fadhlah said...

persoalanya...kenapa perlu dihadkan kepada 10?jawapan dia sebab gov nak jimat kos..yer la..sekrang semua free..lg banyak paper..lg banyak duit yang keluar...tol ker?

ASYIQ said...

Entahlah...bila menteri baru pegang tampok mesti dia buat perubahan punya...nanti orang kata dia tak buat keje pulak...jadilah lagu ni.

Budak2 SMKA biasanya ambil paling minima 11 matapelajaran....kecoh dah pasal ni.

Akak baru rancang anak sulung akak thn dpn ambil sains tulen tapi minta tambah Prinsip Akaun...dia pn minat utk study PA. Tapi kalu mcm ni ...x tau laaa.

Patutnya tak payah limit 10...skit sgt. Buat la 15 ke...suka ati orang la nk ambik berapa. Nik Madihah tu boleh jer...tapi biarlah pilihan elektif yg membantu...bkn nak ambil yg lebih bawah tarafnya.

Tapi kaaann...satu jer...depa ni kalu kita cakap mcm mana pun bkn nk dengo. Nnti kalu ada yg usung keranda dan baring2 atas jalan pegang bendera baru kelam kabut nk sumbat dalam....

So, kita tengok jer la si luncai terjun dgn labu2nya....biarkan!

Ponat den menaip ni haaa...mcm nak nambah satu entry je ni...geram jg ni....blog i ke blog u...ngeeeee!

haruan tasek said...

ok betul kata awak... tapi ini pendapat aje ya. Di tempat kerja kami ada seorang boss yang hanya berkelulusan s.p.m sahaja tapi di Exekutif malahan budak-budak lulusan u hanya jadi perkerja bawahan dia. apa bezanya? dia kelulusan rendah bos kelulusan tinggi anak buah. berbalik pada topik ko ni saya rasa tak salah kalau dia buat macam nie kerana dia tak nak yang memimpin masa akan datang buta segalanya. harap ko faham... itu pendapat je ya jangan marah k

kuSut said...

just pndangan aku

bi wajib lulus - ini baik bagi melahirkan generasi yg celik bahasa. kita blajar bi dari darjah ke tingkatan, x ke rugi klu masih x dpt lulus

10 subjek spm - ini ok gak...cuma plu ada kelonggaran bagi pelajar yang berkemampuan untuk meneroka ilmu baru, mengembangkan pengetahuan dan minat mereka...cuma soalnya dalam pembahagian biasiswa contohnya, penilaian utama melihat kepada 10 subjek yang wajib itu sahaja, xda kelebihan bagi pelajar yang mengambil lebih mp...

ppsmi - x pena stuju dgn dasar ini...

ruby chai said...

cnfirm rmai yg down kalu BI d wjibkan kredit ntuk sjil SPM..kecian pd meke2 yg 'kureng' dlm bhse dunia tu..berpade2lah..

pa'loi said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Fadhlah said...

kak ashik:mmg geram nie,kita cikgu2 nie la yang sedar benda2 mcm nie...kita jugak yang akan susah hati bab kita org pertama yang tengok anak bangsa kita...

haruan tasik:saya sokong awak dan mmg itu rezeki dia..tp cuba fikir zaman sekarang?la nie nak buat pinjaman pon nak tengok kelulusan gak...stakat SPM tu berapa sangat la bank nak bagi...nak bayar muka buka kedai pon tak lepas...bab tu ramai org melayu nie korup..mmg ramai nak bisnees,tp..tu la..semua nak sijil itu ini...pikir2kan

kusut:10 mata pelajaran SPM tak cukup!kurang nak ada backup utk masuk ke peringkat lebih tinggi

ruby: btol2

paloi:itu pon persoalan bagi saya...

tunggu pendapat org lain pulak

miss azlina said...

wajib BI dlm spm pon ptg gak..ada ke matrik @ universiti nk ambik student gagal BI? skang kbykn kat universti (termasuk uitm) guna BI sbg bahasa perantara..apa tah lg ada foreign lecturer..buku rujukan pon dlm BI..

10 subjek spm..mknanya jgn cuma ptgkan akademik jer.. kokurikulum pun ptg gak..bg seimbang..ashik belaja 24 jam mau jem kepala otak..maknanya otak aktif, badan pon kena aktif..

sekian..sekadar pendapat..

~Cinta Cukulet~ said...

keadaan sudah makin sukar, maka pelajar2 melayu tak bleh la nak manja2 lagi..itu je komen pendek saya hehee

.::Wanie::. said...

Takde mslh... infact sgt bgs.. leh meningkatkan tahap BI kat malaysia ni..
Setakat lulus je.. bukan susah.. bukan mintak credit ke apa..
Bukan apa... should be mata pelajaran BM, BI, Math yg kita belajar dr sekolah rendah lagi tak patut langsung fail ms di sekolah menengah...
Kalau fail ibarat mcm tak belajar apa2.. itu my teacher yg ckp..hehe..

BTW sgt bgs.. BI untuk lulus je bukan credit.. not a big deal..

:D

lalink7 said...

huhu..
setuju dengan KUSUT kat atas tue..

PPSMI = memang menentang abes-abesan..(tak suke tak suke tak suke)

BI wajib lulus = lulus je bukan mesti 'kredit'...rasanya ramai la yang boleh lulus..takde masalah la..lain la kredit bepeluh jgk..yetak..

10 subjek SPM - hurm..sbnarnya kerajaan nak selaraskan agaknya..
ini pun ok,dasarnya ni wujud sbb ada budak skolah luar iaitu skolah harian yang amek lebih subjek,so kalau dorang score..budak2 skolah asrama penuh yang amik hanya 10subjek even A1..mesti xdapat pluang yg lebih baik..so selaraskan baru adil dan saksama..
(ORANG KATA BUKAN SAYA KATA)..

Fadhlah said...

miss:baca btol2 ntree tu..hehehe(mcm luar topik@saya mmg blur)?kerja banyak kat hospital yer..sabo2ngan pesakit2 tu yer..
maksud ntree tu..bukan nak buang subject BI tp diorang nak budak2 nie lulus BI atau pon sijil Spm tak keluar...

kokurikulum tu mmg dah wajib skrang nie...
(sory klu saya salah paham maksud awak tu)

cinta cukelet:bagus2..ringkas dan padat..

wanie:sokong..tp cian la kat budak tak pandai BI tu...budak2 asli?ha..mcm sekolah padlah..budak asli otak dia kosong tau...zero!tak tau nak kata apa dah..ajo la mcm mana sekali pon...guna la sikologi aper pon...pakai la tiori pembelajaran aper pon...smua tak ble jalan...

lalink7: sokong2...

ppsmi:mcm dah dpt green light utk batal..tunggu dan lihat jer la..
BI-mmg patot kena lulus(bukan susah pon)esey kacang gila..tak mcm zaman padlah dulu!cuma patot ker tak lulus BI(satu mata pelajaran tu jer)Sijil Spm tak ble dapat..HA..tak ke naya tuu...

10 subject-ada agenda lain sebnarnya...padlah nak bg tau pon serba salah-(pernah TT ngan pengarah ppk,so seblum nie mmg dh tau pasal topik nie)rahsia kerajaan ooo..ble mashuk IsA!
p/s:tak mo aku jd org gila masuk ISA muda2 nie...tak kuasa nak membazir zaman muda2 nie...hehehe


lain2 pandangan mcm mana?

Fadhlah said...

miss:baca btol2 ntree tu..hehehe(mcm luar topik@saya mmg blur)?kerja banyak kat hospital yer..sabo2ngan pesakit2 tu yer..
maksud ntree tu..bukan nak buang subject BI tp diorang nak budak2 nie lulus BI atau pon sijil Spm tak keluar...

kokurikulum tu mmg dah wajib skrang nie...
(sory klu saya salah paham maksud awak tu)

cinta cukelet:bagus2..ringkas dan padat..

wanie:sokong..tp cian la kat budak tak pandai BI tu...budak2 asli?ha..mcm sekolah padlah..budak asli otak dia kosong tau...zero!tak tau nak kata apa dah..ajo la mcm mana sekali pon...guna la sikologi aper pon...pakai la tiori pembelajaran aper pon...smua tak ble jalan...

lalink7: sokong2...

ppsmi:mcm dah dpt green light utk batal..tunggu dan lihat jer la..
BI-mmg patot kena lulus(bukan susah pon)esey kacang gila..tak mcm zaman padlah dulu!cuma patot ker tak lulus BI(satu mata pelajaran tu jer)Sijil Spm tak ble dapat..HA..tak ke naya tuu...

10 subject-ada agenda lain sebnarnya...padlah nak bg tau pon serba salah-(pernah TT ngan pengarah ppk,so seblum nie mmg dh tau pasal topik nie)rahsia kerajaan ooo..ble mashuk IsA!
p/s:tak mo aku jd org gila masuk ISA muda2 nie...tak kuasa nak membazir zaman muda2 nie...hehehe


lain2 pandangan mcm mana?

miss azlina said...

cik padlah: kalo x lulus BI xdpt mask matrik @ u, sama x mcm xde sijil spm - xdpt masuk matrik @ u gak? nk keje pun ssh..

sekrg2 xde sijil pun lg ok drpd bg mak ayah tgk result anak dia dlm result slip spm tu..GAGAL..x ke kecewa perasaan mrk..

(sy dulu kalo report card ada merah takut nk bg parent tgk.. bkn sbb tkt kena mrh, tp tkt dorang kecewa..)

Fadhlah said...

ooo..paham2.jgn mare....

Afendy @ Ustazkodimero said...

Pasal mengehadkan mata pelajaran SPM tu mmng x setuju,
Macam na malaysia nak maju klau halang sesetengah pelajar jenius nie nak pulun betul2...
Lantak la nak ambik 20 mata pelajaran pun...itu hak diaorg utk menuntut ilmu seberapa banyak yg dia mahu..

Itu cara dia,itu kesungguhan dia..
Sepatutnya kita kena sokong dan bg dorongan sbb dgn ini dpt lahirkan Masyarakat Malaysia yg berilmu tinggi dan berwawasan...

Fadhlah said...

semangat tol...btol2..aku sukung...awat lambat terjah ari nie..

aleena said...

ahaa btol2..
its up to student la nk amik bpe subj pon..
sumo tue bergantung on student hardwork..
but yg eng wajib lulus to get sijil spm tue i agree..

Fadhlah said...

boleh diterima pakai..

Silverleaf said...

aku memg penin ngan sistem kite ni...apekebende yang deme pikior toh...penin penin penin...maleh nak ulas tapi aku memg penin hahahahaha

DeVoTeD LiLy said...
This comment has been removed by the author.
Sathes Kumar said...

malas nak komen...
blur... blur dan blur....

Fadhlah said...

blur yer..sib baik ngajo sekolah rendah..klu sekolah menegah..mau pening Mr satesh tu...

miss azlina said...

erm..terlalu byk subjek yg diambik utk spm terlalu membebankan pelajar..

x semestinya ambik setakat 9 subjek (cm spm skang) xleh berjaya..x bermakna ambik sikit subjek x pandai..

sy dulu spm 3A je (siap ada 2C, yg lain2 B)..tp alhmdulillah grade dgn kelulusan kelas pertama sarjana muda farmasi dgn kepujian di uitm shah alam..malah sy aktif dlm persatuan keusahawanan kolej (smpai dpt kekal dok kat hostel uitm selama 4 thn @ 8 sem).. malah sy aktif dlm persatuan seni silat cekak selama 3 thn.. 1 sem sy pnh dpt anugerah gpa tertinggi pd sem 7, dpt anugerah dekan 4 kali wpun byk masa sy pd persatuan..

dan kbykn kwn2 sy yg straight A dlm spm ramai yg kelulusan kelas 2..malah x aktif pun, xde terlibat persatuan pun..(cmne tu?)

bkn nk kata sy pandai..tp spm tu bkn penentu masa dpn anda..

xyh la nk komen pjg2 psl subjek spm nie..yg ptg blaja dgn niat yg ikhlas..insyaAllah..anda akan nmpk hasilnya..

fkr2 kan la ye..

tudc said...

komen n kutuk jer...dah lama aku buat.usung bendera PR pun tak kena buang..dia dah tak tukar masuk ulu banat dah..dia hantar balik ngajor kat kmpg jer.tambahan kalau dtg area kuat PR..senang skit korang dah takleh nak sebar fahaman sbb kmpg korang dah ramai...i know laa..aku dah kena hntr balik kmpg ..hahahahahahahahahaha

Anonymous said...

mmg ptut pn spm had smpai 10 subjek je..
amik blambak2 subjek nk watpe?nk mnunjuk?klo dh pndai tu insyaallah ada rezeki nk msuk u xdanya ipt nk tolak budak 10A1.jgn dek krana sorang dua je amik subjek smpi bpuluh student lain plak truk nnt coz tkut krjn tukar syllabus.tkut nnt plaja2 spm mse hadapan dpt soklan spm cm soklan student nk amik ijazah.lg parah