Click Follow to follow my blog

Join me to get Extra Discount

SeniFoto on Facebook

nota kaki

ringankan jemari anda menekan iklan di bawah tu yer- terima kasih...

Popular Posts

business is business



Tak tau nak start cerita dari mana sebab dah lama tak menaip dalam blog nie...
rasa stress gak sebenarnya hari nie....
apapun,bukan rezki dia dah kot...
semua nya gara-gara harga dalam pakej senifoto tu...
pada pendapat aku..
harga yang aku letak tu dah murah dah sangat pada tahap yang aku dah capai sekarang....
untuk pengetahuan,harga-harga tu semua di charge mengikut spesifikasi yang telah ditetapkan
antaranya:

1-Kos pembelian peralatan mengambil Gambar(camera+lens)

harga camera bukan ratus-ratus...tapi mencapai ribuan ringgit,itu baru kata camera..bukan lagi lens...klu dah sebijik lens tu harga 7k...mcm mana yer?
setiap event bukan 1 camera saya bawak..tapi 3 bijik camera.setiap camera tu ada fungsi dan peranannya....

2. Kos penyelengaraan camera-

klu dah barang-barang pun harga beribu ringgit..tentu kos penyelengaraan diperlukan untuk memastikan prestasi camera tu sentiasa bagus...camera nie bukan ble letak merata jer bawah katil ker apa...semua barang-barang tu sensetif...nak kena beli almari khas...harga almari nya....emmm, photographer ble cakap kot harga nya....

3.kos masa-

Harga masa nie yang paling mahal dalam setiap event!
bukan saya nak sangkal...tapi setiap event@majlis perkahwinan tu adalah amanah setiap client!klu ada pakcik makcik meninggal sekali pun,kita tak ble nak suka-suka jer meninggalkan majlis...Harus ditanam didalam Hati...Pengatin tu kawin sekali tu jer...setiap detik tu sangat penting utk dirakam didalam gambar...bayangkan betapa kecewanya perasaan mereka jika tiada gambar untuk majlis perkahwinan mereka tu?sampai akhir hayat kot disumpah oleh pasangan tu.....mintak simpang la semua-semua nie...

4. kos Edit...

kos edit nie memerlukan masa&idea kreatif dan kritis...
bermula dari sudut penyusunan gambar,cara tone warna setiap gambar dan sebagainya..
semua perkara itu harus diolah dengan baik...jgn sampai kata gambar main tangkap muat jer....itu semua bukan sifat saya...saya taknak makan duit haram!mmg tak dinafikan ada sesetengah photographer yang ...... buat mcm tu!tangkap-tangkap...hantar cuci...terus bagi client!hasilnya...(kata mereka-depa bayar banyak tu,banyak tu la yang meraka dapat!)patut ker jadi begini?

5.kos pengangkutan

duit minyak,duit tol,duit kerosakan kenderaan?ha...semua tu harus diambil kira bukan?

6.daya kreatif dan kritis

semasa mengambil gambar tu...harus ada daya imiginasi dan kajian terlebih dahulu...semua nie bukan dapat senang-senang sehari dua...ia harus mengambil masa bertahun-tahun untuk mencapainya...majlis perkahwinan yang di ambil bukan satu dua majlis...tapi berpuluh-puluh@beratus majlis perkahwinan bagi mencapai kesempurnaan...
belajar melalui kesilapan dan pengalaman!
(belajar dan terus berlajar bagi menutup kesalahan yang lepas! dan pengajaran itu bukan hadir dalam bentuk buku...tetapi pengalaman yang dilalui sendiri).

banyak lagi nak tulis sebenarnya...tapi,biar la pendam dalam hati...biar hati tenang sket dari pemberontakan didalam jiwa..

p/s: Kawin sekali,berbaloi habiskan sedikit wang untuk hasil yang sempurna.


untuk pengetahuan...
harga-harga photographer yang dicharge oleh kaum-kaum lain di malaysia nie
semua lebih dari 4k malah mencapai sehinga belasan ribu ringgit!.benda yang dapat,semua sama!kenapa jadi begitu ye?adakah kaum-kaum lain tu lebih hebat dari photographer kaum kita?rasanya mcm sama jer teknik yang digunakan....seperti yang saya dah nyatakan tadi..setiap kerja@harga dinilai melalui pengalaman kerja!lagi lama kita berkerja..lagi mahal gaji yang kita dapat..
.is that right?

4 follower here!:

lalink7 said...

betol2...
apa slahnya memberi peluang kepada orang2 kita mengikut kadar kemampuan kita...
untung mst manyak kan fadhlah?

sizukaDeboss said...

betul betul.ada lg ke nk gmbr cntik tp xnk byr mahal?kalo cmtu suh die amek gmbr sndiri la.huhu~

Fadhlah said...

btol2...itu la maslahnya...segalanya nak murah....

noor afzan said...

yup, photoghrapher kitepun hebat2 apa.
sayapun sokong photoghrapher melayu.
=)